Limpa
Ingredienser
( 4 port )

50 g Jäst
5 dl Vatten
½ msk Salt
30 g Smör, rumsvarmt
1 tsk Anis
1 tsk Fänkål
1½ dl Mörk sirap
7 dl Rågsikt
10 dl Vetemjöl

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet i en kastrull eller i mikron till ca 37 grader. Häll 1 dl av vattnet
över jästen och blanda tills jästen har lösts upp. Häll i resterande vatten och blanda.
Blanda samman resten av ingredienserna i bunken (spara lite av mjölet till utbakningen).
Knåda till en deg minst 12 min för hand eller 10 minuter i maskin. Låt jäsa 30 min under duk.

Strö lite mjöl på bakbordet och stjälp upp degen. Dela den i 3 lika stora delar och forma dem till limpor.
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under kökshandduk 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda limporna ca 25 minuter, tills de fått fin färg.
Låt limporna svalna på galler under en handduk. Förvara i platpåsar, gärna i frysen.


Kommentarer
Gott och lättbakat.